توسط محققین كشور طراحی شد

وسیله ای برای تغذیه راحت تر بیماران پاركینسون

وسیله ای برای تغذیه راحت تر بیماران پاركینسون مستر لمون: پاركینسون، یك بیماری پیش رونده سیستم عصبی است كه بر حركت های بدن تأثیر می گذارد. محققین كشور برای ایجاد كنترل بیشتر بر این بیماری هنگام غذاخوردن، دست به طراحی محصولی ارگونومیك زده اند كه می تواند كیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد.


به گزارش مستر لمون به نقل از ایسنا، بیماری پاركینسون بیماری پیچیده ای با علایم مستقیم و غیر مستقیم است كه تأثیر زیادی بر كیفیت زندگی بیمار و مراقبت كننده او دارد. در این بیماری غلظت دوپامین مغز كم می شود. یكی از عوارض كمبود دوپامین عدم تمركز كافی است و لرزش، یكی از علایم واضح این بیماری محسوب می شود. لرزش یا رعشه ناشی از این بیماری معمولاً از یك عضو شروع می شود كه اغلب دست یا انگشتان است. در این حالت امكان دارد فرد با حركت عقب و جلوی انگشت شصت و سبابه مواجه شود كه در اصطلاح به این شرایط، لرزش به صورت تسبیح گردانی می گویند.
مبتلایان به پاركینسون هنگام تغذیه با مشكلاتی از قبیل عدم تعادل، ارتعاش، لرزش و عدم تسلط روبه رو هستند. به همین برای استفاده از فرایندهای طراحی كه به طراحی محصول ارگونومیك منجر شود، می تواند كمك رسان كنترل و مدیریت بیماری های مختلف باشد. محصولات و ملزومات پزشكی از ابزارهای مهم تشخیص و مدیریت بیماری پاركینسون هستند و انجام مطالعات به منظور ساخت چنین محصولاتی، از اهمیت بالایی برای بهتر كردن كیفیت زندگی چنین بیمارانی برخوردار می باشد.
محققانی از دانشگاه هنر اسلامی تبریز، در همین خصوص مطالعه ای را انجام داده اند كه در آن، به طراحی محصول ارگونومیك با هدف سهولت غذا خوردن در بیماران پاركینسون طبق ارزیابی وضعیت راحتی بدن پرداخته شده است.
برای جمع آوری اطلاعات در این مطالعه از مشاهده و مصاحبه مستقیم استفاده شده و تجزیه وتحلیل دقیق داده های كمی آن به كمك نرم افزار كامپیوتری موسوم به Ergofellow صورت گرفته است.
در این تحقیق، به سبب محدودیت دسترسی به بیماران پاركینسون و همین طور روش مطالعه، ابتدا بوسیله پرونده بیماران دو نورولوژیست، فهرستی از بیماران پاركینسون تهیه و اهداف مطالعه به آنها اطلاع داده شد. سپس به كمك همراهان بیماران، ۱۲ بیمار پاركینسون شامل ۷ مرد و ۵ زن با سن بین ۵۴ تا ۷۸ سال وارد مطالعه شدند.
این مطالعه به شكل كمی و كیفی بوده است و «فرایند طراحی محصول» در آن طی شده است كه شامل جمع آوری و پالایش اطلاعات، ایده پردازی، ارزیابی و درنهایت نمایش طراحی نهایی است. درنهایت نیز ایده منتخب با نرم افزارهای طراحی، سه بعدی شد و بعد از شبیه سازی توسعه یافت.
بر اساس یافته های این پژوهش، محصول طراحی شده تا حدودی موجب كاهش سختی بیماران و بهبود پوسچر یا وضعیت بدنی آنها هنگام غذا خوردن می شود. البته برای بهره گیری كامل از مزایای چنین وسیله ای، به دارو و دستورالعمل های خاص دیگر هم نیاز است. برای اینكه بااینكه بیماری ها به واسطه محصولات، مدیریت و كنترل می شوند، ولی شاید كاملاً درمان نشوند و نیازمند دارو یا دیگر دستورالعمل های پزشكی باشند.
به گفته بهرام ایپكی، محقق گروه طراحی صنعتی دانشكده طراحی اسلامی دانشگاه هنر اسلامی تبریز و مجری این تحقیق: «به دلیل فرمی كه در ساختار این محصول پیاده شده است، در صورت استفاده از آن در كنار مبلمان غذاخوری استاندارد ارگونومیك، از خم شدن ناخودآگاه گردن و كمر جلوگیری می شود و حتی اگر دست بیمار با لرزش مواجه شود، بزرگی بشقاب مانع ریختن آن می شود. با این محصول، بیمار پاركینسون انرژی و تمركز كمتری برای رساندن غذا به دهان خود نیاز دارد كه درنهایت به كاهش سختی غذا خوردن بیمار منجر خواهد شد».
به بیان این پژوهشگر: «در بررسی های این پژوهش و در نخستین مشاهده، بیشترین تغییرات حالت بدن بیماران پاركینسون در قسمت بازو و دست در كنار گردن و كمر هنگام فعالیت غذا خوردن دیده شد. همین طور میانگین نرخ سختی قسمت های دست و انگشتان، مچ دست، بازوها، آرنج، گردن، ناحیه كمر بالا تنه، و شانه ها نشان داد اختلاف زیادی در سختی، حین غذا خوردن بیماران پاركینسون بین قسمت های ذكرشده بدن با دیگر قسمت های آن وجود دارد. از طرف دیگر، مشاهدات نشان داد این بیماران در خوردن غذاهایی مانند سوپ احساس ترس دارند و ترجیح می دهند از غذاهای دیگری تغذیه كنند كه كنترل آن به مراتب راحت تر از غذاهای آب دار است».
با توجه به چنین مشكلاتی، بنظر می رسد محصول طراحی شده در این پژوهش، بتواند به شكل مفیدی كمك حال بیماران مزبور باشد.
ایپكی درباب مواردی كه می تواند به بهبود این محصول بینجامد، معتقد است: «در این تحقیق، رابطه بین خستگی ماهیچه ای با شدت بیماری پاركینسون، از مجهولات و از محدودیت های طراحی محصول به شمار می آمد و برای تحلیل آن به ابزار EMG نیاز بود. این مورد می توانست سبب طراحی سفارشی محصول بر اساس شدت بیماری پاركینسون شود. به این جهت مطالعه تخصصی با ابزارهای دقیق تر برای آن پیشنهاد می شود. همین طور سفارش می شود در مطالعات آتی به تأثیر طراحی محصولات سفارشی در بحث خود مراقبتی و كیفیت زندگی بیماران خاص مثل پاركینسون یا اوتیسم پرداخته شود».
این یافته ها به صورت مقاله ای علمی پژوهشی در مجله «ارگونومی» وابسته به دانشگاه علوم پزشكی همدان انتشار یافته اند.




منبع:

1398/03/05
14:46:44
5.0 / 5
4806
تگهای خبر: بیماری , پزشك , تغذیه , دارو
مطلب مسترلمون را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
مستر لمون

مستر لمون


مستر لمون یا آقای لیمو : همه چیز درمورد غذا و فست فود



mrlemon.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر لمون محفوظ است