رییس سازمان غذا و دارو:

نمی خواهیم دارو به سرنوشت خودرو گرفتار شود

نمی خواهیم دارو به سرنوشت خودرو گرفتار شود به گزارش مستر لمون رئیس سازمان غذا و دارو چالش های ارزی را علت برخی کمبودهای دارویی در کشور خواند و با اشاره به اینکه حدود ۲ میلیارد دلار برای تأمین دارو و تجهیزات پزشکی در سال ۱۴۰۰ در اختیار داشتیم که این مبلغ در شش ماه اول سال جاری به اتمام رسید و سبب مشکلاتی در پایدار دارو در شش ماه دوم شد، اظهار داشت: امیدواریم با دخالت رئیس جمهور و اختصاص ۷۰۰ میلیون دلاری که در ماه گذشته اتفاق افتاد، بتوانیم به سرعت تأمین های اساسی را انجام دهیم.


به گزارش مستر لمون به نقل از ایسنا، دکتر دارایی در نشست خبری وزارت بهداشت که به صورت ویدیوکنفرانسی برگزار شد، ضمن تبریک ایام پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار داشت: ما در شرایطی قرار داریم که افتخار می نماییم در حوزه های مختلف فناوری و دانش که مورد نیاز پیشرف کشور در عرصه های مختلف بوده، توانستیم پیشرفت های بسیاری خوبی را داشته باشیم. حوزه کالاهای سلامت محور، یکی از حوزه های بسیار مهم در جمهوری اسلامی است و سازمان غذا و دارو متولی حفظ و صیانت از سلامت کالاهای سلامت محور در کشور شامل دارو، تجهیزات پزشکی، داروهای طبیعی، سنتی، طبی، مکمل ها، غذا و... است.
صرفه جویی ارزی ۲ میلیارد دلاری از محل تولید داروهای زیست فناوریوی اضافه کرد: ما در چهل و سومین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی خرسندیم که می توانیم ۹۷ درصد از داروهای مورد نیاز کشور را تأمین نماییم. این در حالیست که ظرفیت کارخانه های داروسازی ما دو برابر این عدد است و آنها می توانند با سیاستگذاری های مناسب، تولیدات شان را افزایش داده و با تأمین پایدار نیاز داخلی بتوانند راهگشای بازارهای صادراتی باشند که باید برنامه مشخص و متقن برای این اقدام داشته باشیم.
دارایی افزود: ما در چهل و سومین سالروز انقلاب می توانیم افتخار نماییم که در حوزه زیست فناوری و داروهای بایوتکنولوژی به پیشرفت های قابل قبولی رسیدیم و جزو چهار کشور اول آسیا در تولید این داروها هستیم. با تولید داروهای زیست فناوری در کشور هم نیاز بیماران خودمان را که عموما برای بیماران صعب العلاج و خاص است، تأمین مطمئن و پایدار کردیم و هم ۲ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی دراین زمینه داشته ایم. حفظ این زیرساخت ها برای ارتقاء سلامت مردم برایمان بسیار مهم می باشد.
اتمام سهمیه ارزی دارو در شش ماه اول سالعلت بروز مشکلاتی برای تأمین دارو در شش ماهه دوم امسالدارایی افزود: در سالهای اخیر شاهد افت و خیزهای مختلفی در صنعت دارو و در تأمین و تهیه تجهیزات و ملزومات پزشکی و... بودیم که به یکسری سیاست های ارزی بازمی گردد که در دولت قبل برایش برنامه ریزی شده بود. صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ما نیازمند تهیه نهاده ها و موارد اولیه خود است که بتواند آنها را از خارج از کشور تهیه نماید. در سال ۱۳۹۷ حدود ۴ میلیارد دلار نیاز ارزی مان بوده که بتوانیم این منابع را تأمین نماییم. به سبب سیاست هایی که اعمال شد، این رقم به صورت بسیار شدیدی کاهش یافت؛ بطوریکه در یکسال گذشته به سبب مصوبه ای که سال قبل در مجلس شورای اسلامی گذرانده شد، حدود ۲ میلیارد دلار برای تأمین دارو و تجهیزات پزشکی در سال ۱۴۰۰ در اختیار داشتیم که این مبلغ در شش ماه اول سال جاری به پایان رسید و سبب شد که مشکلاتی در حوزه تأمین پایدار دارو در شش ماه دوم سال جاری ایجاد شود که با دخالت رئیس جمهور و اختصاص ۷۰۰ میلیون دلاری که در ماه گذشته اتفاق افتاد، بتوانیم به سرعت تأمین های اساسی را انجام دهیم و مدیریت نماییم.
چالش های ارزی؛ علت تاخیر در تأمین دارووی افزود: امیدواریم این پشتیبانی همچنان ادامه یابد و تا آخر سال کمبودهایمان را به حداقل برسانیم. این دوگانگی کمبود و قیمت یکی از نقاط ضعف این سیستم ارزی است که برای دارو و تجهیزات پزشکی در نظر گرفته شده؛ چونکه در چند سال قبل شاهد بودیم که به سبب مشکلات ارزی که وجود داشته این مبلغ نه بموقع، نه به اندازه و نه از نوع مناسب ارز در اختیار سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت قرار نگرفته که سبب شده مقداری در تأمین دارو گرفتار مشکل شویم و کندی و تاخیر اتفاق افتد.
لزوم پشتیبانی از دستاوردهای دارو و واکسن در کشوردارایی اظهار داشت: با این وجود با تمام این اوصاف می بینیم که در وضعیت پاندمی و جهان گیری کرونا در دو سال قبل با تمام مشکلاتی که وجود دارد، شرکت های دولتی و خصوصی ما با تمام قدرت وارد عرصه شدند و توانستند به خوبی و طی مدت قابل قبولی به تولید واکسن مورد نیاز کشور اقدام نمایند. این دستاوردی بسیار بزرگ است که نمی گردد آنرا با هیچ مبلغی جبران کرد و این داشته جمهوری اسلامی است که توانست این محصولات را به بار بنشاند و بتوانیم ادعا نماییم که می توانیم نیازهای داخلی مان را شامل دارو و واکسن از راه شرکت های داخلی تأمین نماییم. اگر بتوانیم این حمایت را به خوبی ادامه دهیم، می توانیم یک تولید پایدار و قابل قبول برای سالهای آتی هم داشته باشیم، اما به شرط حمایت و پوشش این دستاوردها.
وی اظهار داشت: سازمان غذا و دارو از زمان تاسیس قرار بود اساسنامه سازمان را عرضه کند که بنابر دلایلی این اتفاق نیفتاد. ما در ماه گذشته اساسنامه سازمان غذا و دارو را مصوب کردیم و برای وزیر بهداشت ارسال کردیم تا برای تصویب به هیات دولت ارسال شود.
ایجاد سامانه هوشمند برای حذف امضای طلایی و ردیابی داروهادارایی اضافه کرد: یکی از اقداماتی که در سازمان غذا و دارو انجام شده، برای شفافیت و حذف امضای طلایی و اختلالاتی که ممکنست در عدالت در تولید و توزیع اتفاق افتد، ایجاد سامانه هوشمند است. سامانه های هوشمند ما می توانند اصالت دارو را پایش کرده و سیاست گذاری، قیمت گذاری و... و. ردیابی کنند و وضعیت کمبود داروها را به صورت برخط رصد کنند. این سامانه اصالت سنجی تی تک است که دارد به بار می نشیند و به بلوغ خودش نزدیک می شود و می تواند با اتصال با سامانه های دیگر وزارت بهداشت و نهادها و ارگان ها بتواند زنجیره تأمین دارو را به صورت کامل رصد کند.
وی افزود: در آینده نزدیک می توانیم بر اساس این سامانه داروهای بیماران خاص و صعب العلاج را از تولید تا مصرف تأمین نماییم و با پوشش قابل قبول بیمه به دست شان برسانیم. این کار را برای شیرهای متابولیک انجام دادیم و باز هم می توانیم انجام دهیم. بدین سبب پایش و رصد هوشمند دارو، سیاستگذاری برای تأمین پایدار دارو و قیمت گذاری مناسب دارو از مباحث مهم مورد نظر سازمان غذا و دارو است. همینطور امیدوار هستم با کمک بیمه ها، پوشش بیمه ها را به حدی برسانیم که کمترین پرداخت از جیب مردم اتفاق افتد و اختلالی هم در تأمین دارو اتفاق نیفتد و قیمت آن تغییری نکند.
بازگشایی لیست دارویی کشور با اولویت شرکت های دانش بنیانلزوم حذف انحصار در صنعت دارویی کشوردارایی با اعلان اینکه اتفاقی که طی سه سال قبل افتاد و منجر به اختلال در رشد و پویایی صنایع دارویی کشور شد، بسته شدن لیست دارویی کشور بود، اظهار داشت: این لیست حالا با اولویت شرکت های دانش بنیان و شرکت هایی که در حوزه زیست فناوری فعالیت می نمایند باز شده است. این نویدبخش این است که پویایی لازم را به صنعت دارویی بدهیم تا هم صنعت رشد کند و هم بازارهای جدید را باز نماییم. باید انحصار را هم برداریم.
تراز تجارت دارویی ایران؛ منفیِ نامطلوبمحدودیت های ارزی؛ علت مشکلات صادرات دارویی کشوروی افزود: مشکلات ارزی دست و پای ما را می تواند ببندد. تراز تجارت دارویی مان به نحو نامطلوبی منفی است. درحالی که نزدیک به ۲.۵ میلیارد دلار مصرف ارزی برای دارو داریم، کمتر از ۷۰ میلیون دلار صادرات دارو داریم که علت اصلی آن محدودیت های ارزی است که به وجود آمده است. اگر بخواهیم به سمت تولید دارو باکیفیت قابل قبول رویم، یکی از فاکتورهای مهم داروی باکیفیت، توان صادراتی شرکت های ما خواهد بود. بدین سبب باید بازارهای صادراتی را هم فعال نماییم.
و اما تولید واکسن کرونا در کشوردارایی در ادامه درباره وضعیت تولید واکسن کرونا در کشور، اظهار داشت: وقتی که کرونا در دنیا فراگیر شد و مشخص شد که با بیماری سر و کار داریم که به این زودی خیال رفتن از زندگی مردم را ندارد، تمهیداتی صورت گرفت که یکی از آنها واکسیناسیون بود. کووید۱۹ با درمان های معمول خیلی قابل کنترل نیست و حتما باید ایمنی جمعی مردم را بالا برد. بدین سبب سیاست اصلی تهیه و تولید واکسن بود. اگر منتظر می ماندیم تا این اتفاق در خارج از مرزها رخ دهد و ما از مشتری های پشت صف این واکسن باشیم، حتما اتفاقات ناگواری رخ می داد، همانطور که در سال قبل افتاد و آنها به آسانی واکسن در اختیار ما نمی گذاشتند. تولید واکسن در شرکت های تولیدکننده ما شامل خصوصی و دولتی افتاد و حمایت دولت هم صورت گرفت. در دولت سیزدهم تصمیم بر این شد که در کنار تولید داخلی بتوانیم واردات را هم به این حوزه اضافه نماییم و این فتح بابی شد تا علاوه بر تأمین واکسن های مورد نیاز کشورمان بتوانیم تولیدکنندگان را هم رشد دهیم. توانستیم مردم را ایمن نماییم.
واکسیناسیون و کاهش حداقل ۱۰برابری بستری و بدحالی بیماران در پیک امیکرونوی اظهار داشت: در پیک اُمیکرون هم مشکلات عدیده ای داشتیم، اما آمارها نشان میدهد حالا که هنوز به قله پیک نرسیدیم، حداقل ۱۰ برابر کاهش بستری و بدحالی بیماران مان را داریم. بدین سبب واکسیناسیون توانسته از ابتلای مردم به بیماری وخیم و بستری شدن شان در بخش های ویژه پیشگیری کند. در عین حال شرکت هایی را داریم که با پلت فرم های مختلف درحال تولید هستند.
تحویل ۳۰میلیون دُز واکسن ایرانی کرونا تا کنونواردات ۱۵۰ میلیون دُز واکسن کرونا به ایرانوی افزود: تابحال ۳۰ میلیون دز واکسن از شرکت های داخلی تحویل گرفتیم و نزدیک ۱۵۰ میلیون دز از محل واردات واکسن دریافت کردیم. دو نوع واردات داشتیم؛ یکی از راه هلال احمر صورت گرفت و دوم وارداتی که قبلا هزینه اش از راه سبد کووکس پرداخت شده بود که نزدیک ۱۸۰ میلیون یورو به حساب سبد کووکس واریز کردیم و از محل آن چند میلیون دز واکسن به کشور وارد شد. باید توجه کرد که در حوزه واکسن هایی که بعنوان واکسن های اهدایی وارد می شود، این واکسن ها به این معنا نیست که به ما بخشیدند، بلکه از محل واکسن های سبد کووکس است که نوعی تخفیف است؛ بدین سبب چیزی بعنوان اهدای صرف وجود ندارد و به سبب سرمایه گذاری بوده که در آن صندوق انجام دادیم. ما ۱۸۰ میلیون یورو به حساب کووکس واریز کردیم که به ازای هر چند میلیون دز واکسنی که از آنها خریداری می نماییم، مقداری بعنوان تخفیف یا اهدایی برای ما می فرستند. هر زمان هم که صلاح بدانند برای ما ارسال می کنند.
ذخیره مطمئن از انواع واکسن های کرونا در کشوردارایی افزود: از نظر توان تولید واکسن خیال مان راحت است که ذخیره و دپوی پایدار و مطمئن از واکسن از انواع مختلف در اختیار داریم و هم سال جاری را سپری می نماییم هم سال آینده را و هم برای نوبت سوم و احیانا اگر برای نوبت چهارم در سال آینده برنامه ریزی شود، آمادگی داریم.
پیش خرید از واکسن سازان داخلی، نیازمند تأمین اعتبار از جانب سازمان برنامه و بودجهوی همینطور درباره پیش خرید از واکسن سازان داخلی هم اظهار داشت: در حوزه پیش خرید از واکسن سازان داخلی قبول دارم که مقداری پرداخت ها به آنها با تاخیر انجام شده که امیدواریم سازمان برنامه و بودجه مبالغ مورد نیاز را در اختیار قرار دهند تا پیش خرید کامل صورت گیرد و تولیدکنندگان هم بتوانند با خیال آسوده برای ماه های آتی برنامه ریزی تولید را انجام دهند. پیش خرید برای ۳۰ میلیون دز انجام شده و مبالغی پرداخت شده و تا آخر سال باید با آنها تسویه شود.
رییس سازمان غذا و دارو با اعلان اینکه ما نزدیک ۱۰۰ سال در دنیا واکسن ساز بوده ایم، اظهار نمود: یک زمانی ما واکسن کشورهای منطقه را تأمین می کردیم. طی مدتی به دلایلی این توان تحلیل رفت، اما در دو سال قبل با سرعت و برق آسا شرکت ها شکوفا شدند و توانستند با شیوه های مختلف واکسن را تولید کنند.
نظارت بر سلامت غذا؛ از وظایف اصلی سازمان غذا و دارودارایی در ادامه صحبت هایش در پاسخ به سوالی درباره وضعیت نظارت سازمان غذا و دارو بر آرد و سایر محصولات غذایی، اظهار داشت: یکی از وظایف اصلی سازمان غذا و دارو سلامت غذا است که قابل گذشت و تخفیف نیست و باید به صورت جدی آنرا با سرعت و دقت تأمین نماییم. این اقدام احتیاج به زیرساخت هایی داشته است. طی ۱۰ سال گذشته سازمان غذا و دارو با کمک سایر دستگاهها اقدامات بزرگی دراین زمینه انجام داده است. طرح ملی در حوزه ارتقاء سلامت غذا و جلوگیری از تقلبات طرح ملی و بین المللی شروع شده بود که طی سه سال قبل متوقف شده بود، اما امیدواریم به سرعت این عقب ماندگی را جبران نماییم.
وی در این زمینه اضافه کرد: تفاهم نامه خوبی با معاونت علمی ریاست جمهوری و معاونت فنی وزارت بهداشت در هفته گذشته منعقد کردیم تا پنجره واحدی را ایجاد نماییم برای تسهیل در کسب وکار و کمک به شرکت های دانش بنیان در حوزه های مختلف سلامت. این اقدام قبلا با معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت جهاد کشاورزی برای ارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی شروع شده بود. اگر ادامه پیدا می کرد، شاهد اخبار خوبی بخصوص در حوزه صادرات محصولات کشاورزی می بودیم که این کار در دولت سیزدهم با همت همه دستگاهها به سرانجام می رسد.
وی اظهار داشت: گندم و برنج قوت لایموت مردم کشور است و صیانت از سلامت آن برایمان بسیار مهم می باشد. سال هایی بود که در حوزه گندم خودکفا بودیم، سال قبل به لحاظ کشاورزی سال مطلوبی نبود و مقدار زیادی از این محصول باید وارد می شد و نظارت بر این فرایند بسیار مهم بود. ما یکسری ضوابط و استانداردها در حوزه باقی مانده سموم و آلاینده ها در محصولات کشاورزی داریم و روغن و برنج که به صورت کالای اساسی مردم وارد می شوند که ضامن سلامت مردم هستند. مردم کشور ما به لحاظ فرهنگی و سبد غذایی خصوصیت های خاص خویش را دارند و استانداردها باید بر طبق این مبحث تدوین و اجرا شود. ما نمی توانیم از سایر کشورها کپی برداری نماییم و الزامات خاص خودمان را داریم. با گسترش امکانات و همینطور فعالیت دانشگاه های علوم پزشکی در سراسر کشور این اتفاق می افتد. در هر حالت با تعامل نزدیک با وزارت جهاد کشاورزی کار را پیش می بریم و با تسریع در فرآیندها و مجهز کردن آزمایشگاه هایمان به امکانات روز دنیا این را ارتقاء می دهیم تا این پوشش همیشگی باشد. ما سلامت مردم را با هیچ چیز جابجا نمی نماییم. سال های قبل مشکلاتی در حوزه برنج های آلوده داشتیم که اجازه ندادیم دانه ای از این برنج ها در کشور مصرف شود و به همین سیاست هم ادامه می دهیم.
سیستم های موازی در حوزه سلامت غذادارایی افزود: در حوزه سلامت غذا سیستم های موازی هم داریم؛ وزارت جهاد کشاورزی، دامپزشکی، سازمان استاندارد، وزارت بهداشت و... که امیدوار هستم با اصلاح قانون این موازی کاری ها که منجر به اتلاف منابع و افزایش هزینه ها می شود، حل شود. سازمان غذا و دارو هم به صورت مستقیم نظارت هایش را انجام می دهد و هم از راه شبکه ملی آزمایشگاهی.
ماجرای برگشت فلفل دلمه ای صادراتی به روسیهوی اضافه کرد: در حوزه بحث هایی که در حوزه صادرات محصولات کشاورزی بخصوص در حوزه فلفل دلمه ای به فدراسیون روسیه اتفاق افتاد، یادآوری می کنم که محصول صادراتی ما به لحاظ باقی مانده سموم مشکلی نداشتند، مشکل این بود که سمومی در محصولات ما استفاده شده بود که در روسیه ثبت نشده بود. ما هم به همین صورت عمل می نماییم اگر سمی را به صورت مجاز ثبت نکرده باشیم، آن محصول را برای واردات مجاز نمی دانیم این به مفهوم آلودگی و مشکل دار بودن این محصول نیست، بلکه به سبب عدم هماهنگی هایی بوده که اتفاق افتاده است و ما درصددیم که این مساله را با کمک وزارت جهاد کشاورزی برطرف نماییم. به سبب عدم هماهنگی در دولت قبل بود که بموقع به طرف روسی پاسخ داده نشده بود و عدم تطابق قوانین دو طرف را ایجاد کرد.
وی در پاسخ به سوال ایسنا، درباره کمبودهای دارویی، اظهار داشت: ۳۵۷۲ قلم مولکول دارو داریم. وقتی می گوییم دارو کم شده یا گران شده باید به این ها اشاره نماییم که از این ۳۵۷۲ مولکول دز دارو، ۱۴۰۰ مولکول، مولکول های اصلی داروهای ما هستند که نزدیک ۲۰۰۰ مولکول مان در بازار به صورت شایع مصرف می شود و ۱۸۰۰ مولکول دارو هم زیر پوشش بیمه قرار دارند. در رسانه ها گاهی حرف های کلی می زنند، وقتی می گوییم دارو کم است یا گران شده باید مشخص باشد که کدام دارو؟. ما ۴۰۰ داروی مهم و اساسی داریم که در بیماران خاص و صعب العلاج مصرف می شوند و برای ما بسیار مهم هستند. تعداد زیادی از دارو را داریم که بدون احتیاج به نسخه مصرف می شوند. برخی داروها هستند که مردم آنها را نمی شناسند و ممکنست فقط در بخش های بستری مصرف شوند. بدین سبب باید مشخص باشد که چه دارویی مورد بحث است. چونکه این روزها خیلی دراین زمینه بحث می شود. سازمان غذا و دارو برای همه مولکول داروها شامل رقمی و عددی برنامه دارد و رصد می کند. تنها چیزی که ارز ترجیحی گرفته و تا آخرین نقطه مصرف رصد می شود، دارو است. حال این که این دارو قیمت مناسبی داشته یا خیر، مبحث دیگری است. همیشه کمبود بوده و همه جای دنیا هم هست که علل مختلف دارد. مثلاً در بروز کرونا برخی داروها مصرف شان بالا رفت، اما برخی کمبودهای مقطعی ممکنست به سبب تجویز بیش از اندازه و غیر منطقی باشد یا این که یک دارو برندی باشد که مشابه تولید داخلی دارد. گاهی ممکنست از یک دارو ۵ تولیدکننده داشته باشیم و یکی از آنها دارویش در بازار نباشد، این کمبود مقطعی و موقتی است.
رفع کمبود ریتالین تا هفته آیندهدارایی درباره کمبود داروی ریتالین هم اظهار داشت: این دارو ان شاءالله از هفته آتی توزیع می شود. ارز این دارو چند ماه قبل بموقع تأمین نشده بود و قطع شده بود. ریتالین یک داروی برند است که تولید داخلی آن هم وجود دارد. مردم به تولید داخلی اقبالی نشان نمی دادند؛ در صورتیکه داروی تولید داخل هم تست های مختلف را رد کرده است و توانسته مجوز مصرف بگیرد. با این حال توزیع داروی ریتالین از شرکت اصلی خارجی را از هفته آتی انجام می دهیم و در کنار آن تولید داخلی هم در انبار شرکت ها موجود است که توزیع می کنند. البته ریتالین دارویی است که مصرف سوء هم دارد و این مصرف نابجا هم منجر به کمبود می شود. البته دارویی که ما با ارز ترجیحی تولید می نماییم، آنقدر ارزان است که برای خروج آن از چرخه تأمین و توزیع و حتی از کشور طمع به وجود آمده و این اتفاق رخ می دهد. بطوریکه مقدار قابل توجهی از ارزی را که تخصیص می دهیم، از دسترس مردم خارج می شود.
وی اظهار داشت: تأمین ارز ریتالین انجام گرفت و امروز وارد کشور شد و پس از برچسب گذاری و اقدامات مقدماتی هفته آتی توزیع می شود.
رمدسیویر در بخش بستری بیمه استدارایی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره وضعیت استفاده از داروی رمدسیویر و حذف پوشش بیمه ای این دارو، اظهار داشت: رمدسیویر تولیدکنندگان گوناگونی دارد و تأمین شده است. در پیک ششم هم تمهیدات لازم را برای آن دیدیم. این دارو در بخش بستری زیر پوشش بیمه است، اما در بخش سرپایی و بستری موقت این پوشش برداشته شده که درحال مذاکره با بخش درمان و بیمه ها هستیم که بتوانیم این پوشش را در بخش سرپایی و بستری موقت ایجاد نماییم. اما یکی از مشکلاتمان عدم رعایت شیوه نامه های درمانی است که منجر به افزایش بی رویه مصرف شده و فشاری را بر سیستم تأمین و تهیه دارو وارد میکند. هرکجای دنیا هم که باید وقتی فشار مضاعف به سیستم وارد کنید، گرفتار کمبودهایی می شود. ما تلاش می نماییم که با کمک دولت که رئیس جمهور شخصا پیگیر بحث دارو هست، کمبودها را جبران نماییم. ماه قبل ۷۰۰ میلیون از ۱.۵ میلیاردی که درخواست کردیم در اختیار ما قرار گرفت و ان شاءالله بقیه آن هم در اختیارمان قرار بگیرد تا بتوانیم تا اسفند ماه کمبودهارا به حداقل برسانیم حالا هم وضعیت نسبت به ماه و سال قبل بهتر است.
ارز دارو حذف می شود؟ وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره آخرین برنامه ها درباره حذف ارز ترجیحی دارو هم اظهار نمود: سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت موظف به اجرای هر تصمیمی هستند که در دولت و مجلس گرفته شود. ما برای شرایط مختلف برنامه های مختلفی تدوین کردیم که چه این ارز در اول زنجیره تخصیص یابد چه به صورت حمایت بیمه ای که بسیار مطلوب ما است، در اختیار مصرف کننده و بیماران قرار بگیرد، برایش برنامه های مختلفی داریم که اجرا نماییم. مسئله ای که در هر دو صورت بسیار مهم می باشد، در اختیار قرار دادن منابع چه ریالی و چه ارزی بموقع، مناسب و به میزان کافی است که ضامن عدم کمبود و مشکلات قیمتی خواهد بود. اگر ارز مناسب هم داشته باشید اما بموقع اختصاص ندهید، در زنجیره تأمین کندی و اختلال ایجاد می شود و حتما مشکلات کمبود و قیمت هم به آن اضافه می شود. بدین سبب اختصاص دادن و مناسب اختصاص دادن و به اندازه کافی بودن ارز از الزامات تأمین پایدار و مناسب دارو برای یکسال آینده خواهد بود.
انحرافات ارزی دارو؛ از شاخصهای جعلی تا بیش نماییدارایی همینطور در پاسخ به سوالی درباره انحراف ارز دارو و تخلفات احتمالی هم اظهار داشت: زمانیکه ارزی را با این مبلغ پایین اختصاص می دهید، خیلی ها به طمع می افتند که بیشترین سوء بهره برداری را از آن انجام دهند. به شکل های مختلف این اتفاق می افتد. از شاخصهای جعلی یا بیش نمایی که انجام می دهند تا سایر روش ها. درباره محصولات نهایی ممکنست این بیش نمایی اتفاق بیفتد و آن محصول با قیمت بالاتر از آنچه که در دنیا وجود دارد، وارد شود. درباره مواد اولیه هم ممکنست مواد اولیه با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شود، اما با قیمت های بازار آزاد به تولیدکننده داخلی برسد که این هم منجر به مشکلاتی در حوزه قیمت نهایی فرآورده می شود. این تخفات به جد بررسی شده و به مراجع نظارتی ارسال شده و بزودی هم به مراجع قضایی تحویل داده می شود که برخورد لازم با این انحرافات صورت گیرد.
نیاز ۹۰هزار میلیارد تومانی دارو و تجهیزات پزشکی در بودجه سال آتیوی درباره ارز مورد نیاز دارو برای بودجه ۱۴۰۱ هم اظهار داشت: در حوزه بودجه ۱۴۰۱ آنچه که ما به کمیسیون تلفیق رائه دادیم که در ابتدا با آن موافقت شد، این بود که اگر بخواهیم تأمین پایدار دارو را با کمترین کمبودها و بدون افزایش قیمت ها داشته باشیم، حوزه دارو و تجهیزات پزشکی به ۴ میلیارد دلار حتما نیاز خواهد داشت. ما سال ۱۳۹۷ بالغ بر ۳.۹ میلیارد دلار در این عرصه مصرف کردیم. بدین سبب پس از سه سال انتظار نمی رود که کمتر از این مبلغ نیاز داشته باشیم. اگر معادل ریالی آن بخواهد داده شود، پیشنهاد ما بالغ بر ۹۰ هزار میلیارد تومان بود که بتوانیم هم پوشش کافی را در داروها دهیم و هم برای بیماران خاص و صعب العلاج پوشش ۱۰۰ درصدی ایجاد نماییم و تا درب منزل دارورسانی را انجام دهیم که در هر صورت این یکی از برنامه های مهم سال آینده ما خواهد بود.
دارایی در ادامه صحبت هایش درباره فروش اینترنتی کالاهای سلامت محور و نحوه کنترل سازمان غذا و دارو، اظهار داشت: در حوزه سامانه پایش و اصالت دارو یعنی تی تک، پرتال هایی مانند ارزی، دارویی و اصالت بیمه در آن وجود دارد. در حوزه غذا و محصولات آرایشی و بهداشتی کدنویسی ادامه دارد تا بتوان آنها را به این سامانه اضافه کرد. دراین زمینه از صنایع آرایشی و بهداشتی خواستیم که محصولات خویش را برچسب گذاری کنند تا بتوانیم این پوشش را به صورت کامل برای آنها اجرا نماییم. بدین سبب پوشش دراین زمینه هنوز به ۱۰۰ درصد نرسیده و کار در حال انجام می باشد. اولویت مان هم در حوزه دارو است که بتوانیم این پوشش را کامل انجام دهیم. بیشتر از ۶۰۰ مولکول را وارد کردیم و کدنویسی ها ادامه دارد.
ابلاغ بخشنامه فروش اینترنتی محصولات سلامت محور؛ بزودیوی اظهار داشت: در عین حال در حوزه فروش اینترنتی بخشنامه ای را تدوین کردیم که بزودی ابلاغ می نماییم که بتوانیم فروش اینترنتی و پلت فرم اینترنتی را سامان دهیم. باید توجه کرد که کالای سلامت محور اصلا با کالاهای دیگر قابل قیاس نیست و به هیچ عنوان نمی گردد نظارت ها را از این کالاها برداشت. این مساله برای ما و برای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بسیار اهمیت دارد و با هماهنگی امیدواریم بتوانیم این حوزه را به وضعیت مطلوب برسانیم تا هم برای کسب وکار مشکلی ایجاد نشود و هم سلامت کالاها تضمین شده باشد.
دارایی درباره تایید داروی پکسلووید برای کرونا، اظهار داشت: درباره این دارو هم ان شاءالله اگر در شورای فارماکوپه تایید گردد و وارد لیست دارویی شود، کار پیش می رود.
خبرهای خوش برای بیماران SMAوی درباره تأمین داروهای بیماران SMA هم اظهار داشت: در این زمینه هم پس از دستور رئیس جمهور با شرکت تأمین کننده خارجی نشست انجام شده، دارو وارد فارماکوپه رسمی کشور شده و مذاکرات برای تأمین داروی این بیماران در نوبت های مختلف انجام شده و بزودی خبر خوشی را به این بیماران خواهیم داد که داروی سال آینده شان را تأمین می نماییم و مطالعات هزینه اثربخشی هم همزمان انجام می شود.
دارایی درمورد قیمت گذاری مواد اولیه دارویی هم اظهار داشت: برای نخستین بار آمارنامه مواد اولیه دارویی را تدوین کردیم که بزودی منتشر می نماییم. برای هر کاری در کشور که پایه و اساس داشته باشد و بتوانیم به آن اعتماد نماییم، باید بر پایه داده های صحیح باشد. آمارنامه برای ما بسیار مهم می باشد که انتشار یافته و ضعیت مان در حوزه مواد اولیه مشخص می شود. دراین زمینه هرچقدر ارز اختصاص دادیم را کنترل می نماییم که این یارانه به دست مردم رسیده باشد و اگر اتفاقی غیر از این رخ داده باشد، آنرا تا رسیدن به نتیجه مطلوب پیگیری می نماییم.
وی درباره کمیته قیمت گذاری دارو هم اظهار داشت: حوزه دارو و تجهیزات پزشکی ۴ میلیارد دلار نیاز ارزی داشته است که سال جاری به دو میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. سال قبل این نقصان در تأمین ارز ترجیحی دارو بوده که سایر داروهایی که ارز ترجیحی دریافت نمی کردند، خود به خود وارد عرصه ارز نیمایی شدند. این تغییر قیمت و ارز باید مستلزم این می بود که سازمان برنامه و بودجه مابه التفاوت آنرا به بیمه ها می پرداخت تا آنها پوشش بیمه ای این داروها را تأمین کرده و اجازه ندهند که پرداخت از جیب مردم افزایش یابد. این اتفاق نیفتاده است و می خواهیم دراین زمینه هم تضمین لازم را داشته باشیم که مابه التفاوت اختلاف ارز توسط بیمه ها جبران شده و از جیب مردم پرداخت نشود. در عین حال کمیته قیمت گذاری برای داروهایی که نخستین بار وارد بازرا می شوند یا داروهایی که گرفتار کمبود شدند یا اصلا تولید آنها صرفه اقتصادی ندارد، کارش را انجام می دهد.
دارو در ایران ارزان است و راحت از زنجیره خارج می شوددارایی درباره کمبود داروهایی مانند استامینوفن، سرم ها و... هم اظهار داشت: در حوزه سرپایی و مطب های خصوصی گاهی تجویزها بسیار بالا می رود و هرچقدر هم که تأمین کنید، باز کمبود مقطعی خواهید داشت. یکی از بحث های مهم تأمین مالی دانشگاه ها و پرداخت مطالبات شان است که در این صورت بتوانند ذخایر خودشان را بالا برند. برخی جاها دارو قطره چکانی توزیع می شود چونکه نمی توان تمام دارو را وارد بازار کرد. یکی از اشکالات ما این است که دارو ارزان است و راحت ممکنست از زنجیره بیرون برود و باید با وسواس بیشتری آنرا توزیع کرد که ممکنست کمبود مقطعی بوجود آورد. پزشکان هم باید شیوه های درمانی تجویز را رعایت نمایند.
سرانجام خط تولید واکسن اسپوتنیک در ایرانوی درباره سرانجام خط تولید واکسن اسپوتنیک در ایران هم اظهار داشت: دراین زمینه مستندات و مدارک مورد احتیاج به سازمان غذا و دارو ارسال شده و مجوزهای لازم هم صادر شده و ان شاءالله حدود دو میلیون دز واکسنی که هم اکنون تولید شده بتواند مجوز مصرف گرفته و وارد بازار شود. به هر حال کار بزرگی در کشور انجام شده و این ها هم در زمانی تولید می کنند که ما با پیک های مختلف مواجهیم و مقداری زمان و منابع نیاز است تا به سرانجام برسند که ان شاءالله بزودی این اتفاق رخ می دهد.
مشکلات ارزی انستیتوپاستور برای تولید پاستوکووکدارایی درباره کمبود واکسن هایی مانند پاستوکووک پلاس و... هم اظهار داشت: دراین زمینه انستیتو پاستور مشکلات ارزی داشت که ما کمک کردیم تا حد زیادی آنها را حل نماییم و بتواند مواد اولیه خویش را تأمین کند که امیدواریم در اسفند ماه به تولید مطلوب خودش برسد.
نمی خواهیم داروی ایرانی به سرنوشت خودرو گرفتار شوددارایی درباره ایجاد رقابت برای افزایش کیفیت داروهای تولید داخلی، اظهار داشت: ما اصلا دوست نداریم که داروی ما به سرنوشت خودرو بدل شود. هرچند این خطر وجود دارد. انحصارگری دراین زمینه مناسب نمی باشد. تولید خیلی خوب است، اما نه تولیدی که واقعی نباشد و عمق نداشته باشد. در حوزه تجهیزات پزشکی عمق برایمان مهم می باشد و مونتاژ و بسته بندی را اصلا تولید حساب نکرده و واردات می دانیم. در حوزه مواد اولیه دارویی هم برایمان مهم می باشد چونکه در کیفیت داروی نهایی موثر است. بدین سبب اگر ببینیم خطری متوجه کیفیت داروی داخلی است، حتما دراین زمینه هیچ محدودیتی نداریم و شرکت ها می توانند از مواد اولیه با کیفیت استفاده کنند. دراین زمینه هیچ انحصاری را نمی پذیریم. در آینده نزدیک که در حوزه صادرات و تجهیزات پزشکی وارد می شویم، کیفیت دارویمان بسیار مهم می باشد.
دارایی درباره مطالبات شرکت های تجهیزات پزشکی، اظهار داشت: مطالبات دانشگاه های علوم پزشکی و شرکت ها در یکسال گذشته به خصوص ب دلیل این که با چند پیک کرونا مواجه بودیم، بالا رفته است، اما با دستوراتی که رئیس جمهور داده و پیگیری وزارت بهداشت، در ایام آینده این اتفاق رخ داده و مطالبات پیش از سال جدید پرداخت می شود. یکی از مهم ترین حوزه های ما تجهیزات و ملزومات پزشکی شامل مصرفی و سرمایه ای است. در حوزه دارو ۲.۵ میلیارد دلار نیاز ارزی داریم و در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی حدود ۱.۵ میلیارد دلار نیاز ارزی داریم که ۵۰۰ میلیون دلارش فقط برای تجهیزات و دستگاه هایی مانند تصویربرداری است و حدود ۸۰۰ میلیون دلار هم در داخل تولید می شود. حدود ۷۸۰۰ کالای مختلف داریم که از این ها ۳۶۰ هزار قلم IRC تولید شده است. حدود ۱۰۰۰ تولیدکننده داخلی و ۱۰۰۰ تولیدکننده ماسک در کشور داریم و ۲۰۰۰ واردکننده و ۲۰۰۰ شرکت پخش داریم. در سامانه IMED حدود ۱۰۰ هزار محصول داریم که با قیمت گذاری مشخص شده و کنترل و ردیابی می نماییم.
رییس سازمان غذا و دارو در بخش پایانی صحبت هایش در پاسخ به سوالی درباره تولید واکسن آنفلوآنزا هم اظهار داشت: یکی از افتخارات ما این است که شرکت های دانش بنیان توانستند واکسن آنفلوآنزا را با روش های خوب تولید کنند که افتخار بزرگی است. ما تمام تلاش مان را برای پشتیبانی از این شرکت ها خواهیم کرد و در بحث خرید و توزیع آن هم کمک خواهیم کرد.




منبع:

1400/11/24
20:30:58
5.0 / 5
548
تگهای خبر: اینترنت , برنامه , بیماری , بیمه
مطلب مسترلمون را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
مستر لمون

مستر لمون


مستر لمون یا آقای لیمو : همه چیز درمورد غذا و فست فود



mrlemon.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر لمون محفوظ است