محیط زیست برای مقابله با طاعون درخواست تشكیل جلسه مدیریت بحران داد

از خشكسالی تا قاچاق دام، در شیوع طاعون نشخواركنندگان تاثیر دارند

از خشكسالی تا قاچاق دام، در شیوع طاعون نشخواركنندگان تاثیر دارند مستر لمون: رئیس گروه بیماری های حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به تاریخچه ورود بیماری طاعون نشخواركنندگان كوچك (PPR) به ایران، اظهار داشت: عدم واكسیناسیون به موقع و فراگیر دام های اهلی در زمان مقتضی به دلیل كمبود واكسن، جابجایی دام های اهلی بدون مجوز بهداشتی دامپزشكی به خصوص جابجایی دام های بیمار و غیرواكسینه، مهمترین عوامل شیوع طاعون نشخواركنندگان است.



در پی شیوع طاعون نشخواركنندگان كوچك (PesteDes Petits Ruminants) در پارك ملی خَبْر استان كرمان، و تلف شدن ۵۰ رأس كل، بز و قوچ در این منطقه، سیامك مسعودی در گفت وگو با ایسنا، اظهار نمود: بیماری های واگیردار دامی در كنار سایر عوامل تهدیدكننده محیط زیست طبیعی همچون تخریب زیستگاه های جانوران وحشی، شكار و صید بی رویه، آلودگی ها، بهره برداری غیراصولی از منابع طبیعی، گرد و غبار، خشكسالی های متوالی و... بعنوان یكی از مهمترین عوامل تهدیدكننده تنوع زیستی و ذخایر ژنتیكی جانوری كشور به حساب می آید و می تواند علاوه بر محیط زیست، سلامت جامعه و اقتصاد دامپروری را هم تحت تاثیر قرار دهند.
طاعون نشخواركنندگان كوچك بیماری مهم علفخواران اهلی و وحشی است
وی تصریح كرد: در بین سایر بیماری های واگیر دامی، بیماری طاعون نشخواركنندگان كوچك (PPR)، طی سال های اخیر صدمات زیادی به حیات وحش و تنوع زیستی كشور وارد كرده است. این بیماری یكی از بیماری های مهم ویروسی واگیردار بین علفخواران اهلی و وحشی است كه در اوایل دهه ۷۰ هجری شمسی با استفاده از دام اهلی غیر مجاز وارد كشور شد.

رئیس گروه بیماری های حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست افزود: یكی از نخستین موارد گزارش مهم از شیوع بیماری طاعون نشخواركنندگان كوچك در حیات وحش كشور مربوط به اواخر دهه ۷۰ است كه باعث تلف شدن تعداد زیادی از كل و بز وحشی در پارك ملی كویر شد.

مسعودی با اشاره به تلفات حیات وحش بر اثر مبتلا شدن به طاعون نشخواركنندگان كوچك طی سال های اخیر اظهار نمود: طی سال ۱۳۹۰ تلفات در میان قوچ و میش های وحشی در پارك ملی ساری گل خراسان شمالی و در سال ۱۳۹۳ تلفات در میان كل، بز، قوچ و میش های وحشی در پارك ملی بَمو در استان فارس هم گزارش شد. طی سال ۱۳۹۴ و نیمه اول سال ۱۳۹۶ بیش از ۱۲۰۰ رأس از گونه های پرارزش كل، بز، قوچ و میش وحشی در یك همه گیری شدید در حیات وحش استان های مركزی، البرز، قزوین، تهران، زنجان، خراسان شمالی و سمنان تلف شدند. این وضعیت در حالی رخ داد كه سازمان حفاظت محیط زیست برای واكسیناسیون به موقع دام های اهلی پیگیری های متعددی انجام داده بود و ادارات كل حفاظت محیط زیست استان ها برای انجام اقدامات پیشگیرانه و كنترل بیماری در كلیه مناطق كوشیده بودند.
قاچاق دام از دلایل شیوع طاعون نشخواركنندگان
وی در ادامه مهمترین دلایل شیوع بیماری طاعون نشخواركنندگان در بین در حیات وحش را بشمرد و اظهار داشت: عدم واكسیناسیون به موقع و فراگیر دام های اهلی در زمان مقتضی به دلیل كمبود واكسن، حضور دام ها بیش از ظرفیت مراتع در مناطق، قاچاق و جابجایی دام های اهلی بدون مجوز بهداشتی دامپزشكی به خصوص جابجایی دام های بیمار و غیرواكسینه مهمترین عوامل شیوع طاعون نشخواركنندگان است.

به گفته این كارشناس بیماری های حیات وحش، طی سالیان اخیر كمبود منابع آبی و غذایی و تخریب مراتع و زیستگاه ها به دلیل خشكسالی و افزایش گرد و غبار باعث افزایش جابجایی های حیوانات برای یافتن زیستگاه و منابع آبی مناسب شده است كه همین مبحث استفاده مشترك دام های اهلی و حیات وحش از آبشخورها و مراتع مشترك را بیشتر كرده است. در نتیجه این وضعیت، تقابل دام ها با حیوانات بخصوص علفخواران وحشی افزایش یافته و در نهایت احتمال انتقال بیماری های واگیر دامی به حیات وحش نظیر تب برفكی(FMD)، طاعون شخواركنندگان كوچك(PPR) و اكتیمای واگیر وتلف شدن علفخواران وحشی بیشتر شده است.

مسعودی اضافه كرد: عواملی مثل تغییرات شدید اقلیمی و افزایش گرد و غبار اثرات مستقیم و غیر مستقیم روی جانوران و گیاهان دارند و می توانند با تضعیف سیستم ایمنی گونه ها، تخریب زیستگاه، كوچ الزامی حیوانات و كاهش منابع غذایی و آبی، حیوانات را در برابر مبتلا شدن به انواع بیماری ها مستعد كنند.
واكسیناسیون دام اهلی، راه پیشگیری از شیوع طاعون نشخواركنندگان
وی در پاسخ به پرسشی در مورد راه های پیشگیری از شیوع حیات وحش به طاعون نشخواركنندگان كوچك اظهار داشت: مهمترین راه پیشگیری از شیوع این بیماری در میان دام اهلی، اجرای مستمر برنامه واكسیناسیون است. اگر دام اهلی به صورت كامل واكسیناسیون شود، شرایط ابتلای آن سپس انتقال بیماری به حیات وحش فراهم نمی گردد.
اولین گزارش شیوع بیماری طاعون در سال ۹۷ در حیات وحش كرمان
رئیس گروه بیماری های حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه در مورد شیوع طاعون نشخواركنندگان كوچك در استان كرمان توضیحاتی عرضه داد و اظهار داشت: در تیرماه سال جاری نخستین مورد بیماری بیماری طاعون نشخواركنندگان كوچك (PPR) در حیات وحش استان كرمان گزارش شد و در چهارمین روز همین ماه، در منطقه كهت پارك ملی خبر با مشاهده علایم بیماری و تلف شدن یك رأس بره میش، مبحث به اداره كل دامپزشكی استان به منظور نمونه برداری گزارش و بیماری در۱۰ تیرماه توسط اداره كل دامپزشكی استان كرمان تایید شد.
درخواست تشكیل جلسه مدیریت بحران برای مقابله با طاعون نشخواركنندگان
وی همینطور در مورد اقدامات انجام شده در استان كرمان برای جلوگیری از گسترش طاعون نشخواركنندگان اظهاركرد: همزمان با مشاهده تلفات در پارك ملی خبر، اقدامات لازم برای پیشگیری و كنترل بیماری بر مبنای دستورالعمل مربوطه شامل اعزام نیرو و تجهیزات به منطقه، تشكیل كارگروه مخاطرات زیست محیطی استان، درخواست تشكیل جلسه مدیریت بحران در استانداری، ضد عفونی كردن آبشخورها، جمع آوری و امحای بهداشتی لاشه ها و جلوگیری از تردد دام های اهلی غیر واكسینه توسط اداره كل حفاظت محیط زیست استان كرمان با حضور كارشناسان و تلاش محیطبانان و نیروهای اجرایی استان در حال انجام می باشد و بر مبنای آخرین گزارش ها تابحال لاشه ۵۰ راس از علفخواران وحشی درمنطقه خبر شامل كل، بز، قوچ ومیش وحشی جمع آوری و امحای بهداشتی شده است.

مسعودی اضافه كرد: اقدامات لازم برای پیشگیری و كنترل بیماری های واگیر دامی و نحوه مواجهه با لاشه حیوانات مشكوك به بیماری در حیات وحش طی دستورالعمل های جداگانه همینطور نقشه راه پیشگیری و كنترل بیماری های واگیر دامی در حیات وحش با هدف تعیین وظایف سایر دستگاه های در رابطه با پیشگیری و كنترل بیماری های واگیر دامی توسط معاونت محیط زیست طبیعی به ادارات كل حفاظت محیط زیست استان ها ابلاغ گردیده است.

رئیس گروه بیماری های حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست به اقدامات لازم برای پیشگیری از شیوع بیماری های حیات وحش اشاره و اظهار نمود: برپایه دستورالعمل های ابلاغی، اقداماتی نظیر پایش دائم و افزایش بازدیدها از مناطق تحت حفاظت بخصوص در زمان تردد و چرای دام های اهلی (دام های كوچ رو و عشایری)، بررسی وضعیت حیوانات وحشی به خصوص علفخواران وحشی، ضد عفونی آبشخورها و جداسازی آبشخورهای دام اهلی از حیات وحش، اطلاع رسانی سریع به ستاد مركزی و اداره كل دامپزشكی استان در صورت مشاهده علفخواران وحشی بیمار و یا تلف شده جهت انجام آزمایشات تشخیصی و جمع آوری سریع و امحای بهداشتی لاشه ها و جلوگیری از تردد دام های اهلی غیر واكسینه برنامه هایی هستند كه در در راس برنامه های پیشگیری و كنترل بیماری های واگیر دامی در حیات وحش قرار دارند.
مناطق حفاظت شده حساس به سازمان دامپزشكی اعلام شدند
مسعودی با تاكید بر اینكه واكسیناسیون به موقع و فراگیر دام های اهلی ضد بیماری های واگیر نظیر طاعون نشخواركنندگان كوچك و تب برفكی باید مورد توجه و اهتمام جدی قرار گیرد، اظهار داشت: فهرست مناطق تحت حفاظت كه بیشترین امكان حضور علفخواران وحشی در آنها گزارش شده بعنوان اولویت نخست در برنامه واكسیناسیون دام های اهلی و سایر اقدامات بهداشتی به سازمان دامپزشكی اعلام شده است. افزون بر این بیماریابی در میان گله های دام های اهلی و درمان به موقع و تشدید اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای به خصوص در زمان جابجایی دام های اهلی به منظور جلوگیری از تردد دام های بیمار و یا غیر واكسینه بین شهرهای استان ها باید مورد توجه قرار گیرد.

رئیس گروه بیماری های حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در انتها قاچاق دام را هم عاملی در شیوع بیماری های مشترك دام و حیات وحش دانست و اظهار داشت: در مواردی كه دام های اهلی تحت پوشش كامل و مستمر برنامه واكسیناسیون قرار نگیرند و یا قاچاق دام افزایش یابد و تردد و جابجایی دام اهلی بدون مجوز بهداشتی دامپزشكی و چرای بی رویه دام های اهلی در مراتع صورت می گیرد امكان شیوع بیماری ها افزایش می یابد و مسلما با تبعات بسیار ناگواری برای حیات وحش روبرو می شویم و گسترش بیماری ها علاوه بر صنعت دامپروری كشور، نسل گونه های ارزشمندی مانند كل و بز، آهو، جبیر و قوچ و میش وحشی و حتی سایر گونه های جانوری را تهدید می كند و امكان دارد دیگر زمانی برای جبران خسارت وجود نداشته باشد.

به گزارش مستر لمون به نقل از ایسنا، چند روز پیش مدیركل محیط زیست استان كرمان بود كه از تلف شدن ۵۰ رأس كل، بز و قوچ در پارك ملی خَبْر در اثر بیماری طاعون نشخواركنندگان اطلاع داده و اظهار داشته بود: تا این لحظه اجازه خروج این بیماری را از پارك ملی خبر نداده ایم.

جزینی زاده ضمن درخواست تشكیل جلسه تشكیل ستاد مدیریت بحران برای جلوگیری از گسترش طاعون تاكید كرده بود: اگر مدیریت بحران صورت نگیرد این مورد به بحران تبدیل می گردد و تا این لحظه علی رغم درخواست تشكیل ستاد مدیریت بحران هیچ همكاری از جانب مدیریت بحران نشده است و اگر این بیماری از پارك بیرون بیاید خطر جدی سلامت بعضی از انسان ها و دام های اهلی را تهدید می كند بنابراین به همكاری همه دستگاه های استان نیاز داریم.




1397/04/22
00:41:35
5.0 / 5
4752
تگهای خبر: بیماری , پزشك , سلامت
مطلب مسترلمون را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
مستر لمون

مستر لمون


مستر لمون یا آقای لیمو : همه چیز درمورد غذا و فست فود



mrlemon.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر لمون محفوظ است