عضو هیات علمی پژوهشكده سرطان جهاد دانشگاهی تاكید كرد

لزوم تقویت نهادهای اجتماعی برای پشتیبانی از بیماران خاص

لزوم تقویت نهادهای اجتماعی برای پشتیبانی از بیماران خاص مستر لمون: عضو هیات علمی پژوهشكده سرطان جهاد دانشگاهی، نقش رسانه ها در آگاه سازی اقشار مختلف جامعه با هدف پیشگیری از بیماری های سخت و صعب العلاج را بی بدیل دانست و اظهار داشت: اغلب بیماری های خاص و صعب العلاج زمینه ژنتیكی داشته و با آگاهی رسانی می توان از شیوع آنها جلوگیری كرد.


دكتر علیرضا بهرامی در آستانه روز بیماری های خاص و صعب العلاج در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به بار مالی و روانی این دسته از بیماری ها برای خانواده و جامعه، عنوان كرد: بروز این نوع بیماری ها با عنایت به بار مالی حاصل از آن، هزینه خیلی سنگینی به نظام سلامت جامعه وارد می نماید.
رییس جهاد دانشگاهی علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به اینكه بهترین راهكار در این خصوص پیشگیری از بروز این نوع بیماری هاست، اظهار نمود: بعنوان نمونه بیماری های ناشی از نقص ژنتیكی مانند عقب ماندگی ذهنی و سندروم داون، درمان كاملی نداشته و در نهایت تمامی اقدامات درمانی تنها به توانبخشی بهتر بیمار كمك می نماید. ازاین رو موثرترین اقدام اجرای راهكارهای عملی برای پیشگیری از بروز آنهاست.

اطلاع رسانی موثرترین راه برای پیشگیری از بروز بیماری های خاص
وی موثرترین راه برای پیشگیری از بروز بیماری های خاص در جامعه را اطلاع رسانی و آگاهی دادن به عموم جامعه عنوان نمود و اظهار داشت: بعنوان نمونه بیماری سندوم داون تنها مختص ایران نیست و در تمامی دنیا شیوع دارد، با این حال در اغلب كشورهای پیشرفته و مترقی در این رابطه اطلاع رسانی گسترده صورت می گیرد تا خانواده های مستعد این نوع بیماری، با بررسی بیشتر و انجام مشاوره و آزمایش های ژنتیك جلوی بروز آن را بگیرند.
وی با تاكید بر اینكه بعضی از بیماری های خاص و صعب العلاج زمینه ژنتیكی داشته و با كمی آگاهی می توان از شیوع آنها جلوگیری كرد، ادامه داد: خوشبختانه می توان با انجام مشاوره و آزمایش های ژنتیكی از بروز خیلی از این بیماری ها پیشگیری كرد كه در این میان نقش رسانه ها و سایر ابزار اطلاع رسانی و ارتقا دهنده آگاهی و دانش مردم پرنگ تر شده و اهمیت زیادی پیدا می كند.

رسانه ها اطلاعات علمی و صحیح در اختیار جامعه قرار دهند
بهرامی با اشاره به بار اقتصادی و روانی ناشی از این بیماری ها در خانواده و جامعه، خاطرنشان كرد: اطلاعات و پژوهش های انجام شده در دانشگاه ها، بیمارستان ها و مراكزعلمی كشور ما كاملا به روز است، از سوی دیگر جامعه به شدت تشنه و نیازمند دریافت این اطلاعات با استفاده از كانال های مورد اعتماد و با صلاحیت است. ازاین رو در این میان رسانه ها و كانال های اطلاع رسانی باید با استفاده از این ظرفیت ها و ارتباط گیری با اندیشمندان و اساتید دانشگاهی این اطلاعات صحیح و قابل اعتماد را در اختیار خانواده ها و جامعه قرار دهند.
وی با اشاره به مدارس و مساجد بعنوان یكی از بهترین پایگاه ها برای اطلاع رسانی به خانواده ها، خاطرنشان كرد: درجامعه ما یكی از قوی ترین نهادهای اجتماعی، خانواده است و با همه صدمه هایی كه وجود دارد، هنوز هیچ نهاد اجتماعی جای خانواده را در كشور ما نگرفته است. ازاین رو نهاد خانواده پتانسیل بالایی برای اطلاع رسانی و آگاهی دادن داشته و در این راستا می توان با آگاهی رسانی به این نهاد از بروز بسیاری مشكلات همچون بیماری های صعب العلاج جلوگیری كرد.
این عضو هیات علمی پژوهشكده سرطان جهاد دانشگاهی در این رابطه به سرطان بعنوان یكی از مهم ترین بیماری های قرن ۲۱ اشاره نمود و اظهار داشت: این بیماری در اغلب موارد به دنبال افزایش سن و سبك زندگی بی تحرك و مصرف دخانیات بروز پیدا می كند. با این حال با رعایت برخی مسائل می توان تا حد زیادی از بروز سرطان پیشگیری كرد. در این میان آگاهی رسانی به خانواده ها و انتشار اخبار و اطلاعات مفیدی مرتبط با پیشگیری، می تواند تا میزان بالایی كمك كننده باشد.
وی با اشاره به سرطان پستان بعنوان شایع ترین بیماری سرطان در زنان، خاطرنشان كرد: این بیماری در اغلب موارد در سنین میانسالی مادر خانواده، در واقع ستون خانه را درگیر می كند كه همین مساله بار اقتصادی و روانی زیادی به خانواده ها تحمیل می كند. این در حالیست كه اگر خانواده ها آگاه باشند می توان با رعایت برخی اصول و انجام آزمایش ها و معاینات دوره ای تا حد زیادی مانع بروز آن شد.

بهترین راه درمان سرطان اطلاع رسانی است
بهرامی با اشاره به اینكه بر مبنای آخرین متدهای درمانی در دنیا، بهترین راه درمان سرطان اطلاع رسانی است، عنوان كرد: خودآزمایی و انجام معاینات دوره ای در خانواده های مستعد، بهترین راه پیشگیری و درمان است؛ چراكه با تشخیص به موقع خیلی از انواع سرطان می توان به راحتی نسبت به درمان آن اقدام نمود. به عبارت دیگر تشخیص به موقع سرطان، فرق چندانی با نداشتن سرطان ندارد و هر چقدر زودتر تشخیص داده شود طول عمر طبیعی تر و هزینه ها كمتر می گردد.

هزینه برای پیشگیری اثربخش تر از درمان است
وی اضافه كرد: دولت هم می تواند با اندیشیدن راهكارهای عملی در زمینه اطلاع رسانی، هزینه ای كه صرف درمان این بیماران می گردد را به پیش از بروز بیماری و در اصل مرحله پیشگیری انتقال داده و این هزینه را برای آگاه سازی اقشار مختلف جامعه صرف كند، در این صورت نه تنها اثربخشی آن بیشتر می شود، بلكه هزینه ها هم تا میزان زیادی كاسته می شود.

نقش منحصر بفرد رسانه ها در اطلاع رسانی برای پیشگیری از بیماری ها
رییس جهاد دانشگاهی علوم پزشكی شهید بهشتی نقش ابزار اطلاع رسانی را در این میان بی بدیل دانست و اظهار داشت: در این رابطه رسانه، نقش منحصر به فردی داشته و هیچ چیز نمی تواند جای آن را بگیرد؛ حالا این می تواند رادیو، تلوزیون، روزنامه، مجلات تخصصی و یا حتی شبكه های اجتماعی و سایر كانال های اطلاع رسانی در فضای مجازی باشد.
به اعتقاد وی، استفاده صحیح از این پتانسیل ها، نه تنها در پیشگیری از بروز بیماری ها نقش آفرین است، بلكه تا حد زیادی به ارتقای كیفیت زندگی سالم و طول عمر مفید افراد كمك می نماید.

ضرورت تقویت نهادهای اجتماعی برای پشتیبانی از بیماران خاص
وی با اشاره به بعضی از بیماران و خانواده های آنان كه تلاش در انكار بیماری دارند، اظهار نمود: انكار مسائل و مشكلات كمكی به حل آن نمی كند، انكار، تنها مسائل را زیرزمینی و پرهزینه می كند. وقتی یك فرد بیماری خویش را انكار می كند، تنها به گسترش بی مورد آن كمك می كند؛ در صورتی كه با اطلاع رسانی به موقع، پذیرش مسئله و همینطور حمایت های اجتماعی خیلی از این اتفاق ها نمی افتد.
بهرامی اضافه كرد: در این میان حمایت های اجتماعی از بیماران در قالب كمپین ها و گروه ها و سازمان های حامی مختلف اهمیت زیادی دارد؛ چراكه در قالب این حمایت ها می توان به بیماران برای پذیرش بیماری و عرضه كمك های روحی روانی و یا حتی مالی كمك كرد.
وی در این راستا به بیماری ایدز اشاره نمود و اظهار داشت: درباره این بیماری در اغلب كشور همچون ایران به طور گسترده اطلاع رسانی و فرهنگ سازی شده تا جایی كه امروز خیلی از افراد نسبت به این بیماری و راه های مبتلا شدن و یا پیشگیری از آن آگاهی دارند. ازاین رو باید درباره اغلب بیماری ها این پروسه و فرایند آگاه سازی در پیش گرفته شود تا بتوان از بروز و شیوع آنها در جامعه پیشگیری كرد.
رییس جهاد دانشگاهی علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به سایر مصداق های این مساله، عنوان كرد: به قول اغلب كارشناسان، شهر تهران به منظور زندگی سالمندان غیراستاندارد است و در موارد مختلف شیوه و سبك زندگی ناسالم، كیفیت زندگی سالمندان را می كاهد. حال در نظر بگیرید كه این فرد سالمند بیمار هم باشد در این صورت موانع موجود هم بیشتر می گردد.
وی با اشاره به اینكه دنیا برای این مسائل راه حل پیدا كرده، عنوان كرد: ترحم تنها یك بخش از این حمایت هاست، ولی ترحم بیش از اندازه هم عكس خودش عمل می كند. در اینجا نقش نهادهای حامی در زمینه های اجتماعی، روانی، ورزشی و مالی مشخص می گردد.
بهرامی در خاتمه با اشاره به اینكه كشور ما در این زمینه ها ضعف دارد كه باید تقویت شود، خاطرنشان كرد: بعنوان نمونه در بحث بیماران سرطانی می توان با تاسیس برخی نهادهای حمایتی كاری كرد كه این دسته از بیماران گردهم جمع شده و با همدلی با یكدیگر ببینند كه تنها نیستند؛ همین امر به تحمل بار روانی بیماری، برای خود فرد و خانواده وی كمك زیادی می كند.



1397/02/17
14:57:57
5.0 / 5
4829
تگهای خبر: بیماری , پزشك , درمان
مطلب مسترلمون را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
مستر لمون

مستر لمون


مستر لمون یا آقای لیمو : همه چیز درمورد غذا و فست فود



mrlemon.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر لمون محفوظ است